Geschiedenis van de taxi

Taxi’s zijn auto’s die u aanhoudt en vervolgens in wezen huurt voor de tijd die u nodig heeft om op uw bestemming te komen. Ze worden ook taxi’s, taxi’s en allerlei jargontermen genoemd, maar wist je dat ze al sinds de jaren 1600 in een of andere vorm bestaan?

Natuurlijk, in de jaren 1600 was de taxi een paardenkoets en de eerste gedocumenteerde taxirit op deze manier was in 1605 in Londen, Engeland. Tegen 1625 kwamen er koetsen beschikbaar om te huren bij herbergiers in heel Londen om hun gasten te brengen waar ze moesten zijn. Deze koetsen waren groot en taxi amsterdam moesten meestal door een span paarden worden getrokken.

In 1834 kwamen er echter veranderingen in de taxibranche. Een man genaamd Joseph Hansom was een architect die een lichter, kleiner en sneller cabineontwerp bedacht dat hij de hansom-cabine noemde, iets dat nog steeds wordt gebruikt om de door paarden getrokken variëteit te beschrijven die Central Park in New York siert. Omdat dit nieuwe ontwerp maar één paard nodig had om het te trekken, was het goedkoper om te huren en had het een laag zwaartepunt waardoor het veiliger was en veel beter door bochten kon gaan dan de voorgangers.

De eerste taxi’s in Toronto verschenen in 1837 en in 1907 hadden ze New York bereikt. Harry Allen importeerde in 1907 600 taxi’s uit Frankrijk en schilderde ze allemaal geel zodat ze goed te zien waren. Hij ontleende de term taxi aan de woorden taximeter, wat belasting, heffing of tariefschaal betekent, en cabriolet, wat een soort paardenkoets betekent. Samen werd de taxi geboren. Dit waren door benzine aangedreven auto’s en de eerste in hun soort in de Verenigde Staten. Parijs en Londen gebruikten ze al enkele jaren.

Natuurlijk zijn taxi’s nu allemaal auto’s op gas en in New York zijn ze nog steeds geel. Taxi’s over de hele wereld kunnen nog steeds door dieren of mensen worden aangedreven (denk aan de riksja of fietstaxi’s, en natuurlijk rijden er nog steeds een aantal paardenkoetsen). Watertaxi’s zijn ook big business op andere plaatsen in de wereld, omdat ze mensen brengen waar ze heen moeten of willen, over het water en niet over de weg. Hé, een taxi is een taxi!

Taxi’s zijn tegenwoordig een voordelige manier om u te verplaatsen, vooral in grote steden. U houdt er een aan, stapt in en bereikt uw bestemming. Allemaal dankzij de taxi.

Meer reizigers dan ooit tevoren ontdekken de grote natuurlijke schoonheid en historische schatten op het mediterrane eiland Cyprus. Sinds de toetreding van Cyprus tot de Europese Unie in 2004 hebben miljoenen toeristen hier elk jaar gereisd, gelokt door de warmte en zonneschijn, en de geschiedenis van het eiland, die tienduizenden jaren teruggaat tot de Tombe van de Koningen en het neolithische dorp Choirokoitia. Door zijn lange en legendarische geschiedenis is Cyprus bezet door rijken zoals de Hettieten, Assyriërs, Perzen, Egyptenaren en Ottomanen. Griekse invloed onder de Ptolemaeën en Byzantijnen is hier ook duidelijk zichtbaar.

Veel van de meer populaire steden voor reisbestemmingen hebben een charmante mix van heel oud en heel nieuw, wat betekent dat er voor elk wat wils is, van de archeologische fan tot de shopper van wereldklasse. De meeste toeristen die naar Cyprus komen, landen op de internationale luchthaven Hermes Larnaca, op ongeveer 7 km van het stadscentrum van Larnaca. Dit is de belangrijkste internationale luchthaven van het eiland, met meer dan vijf miljoen bezoekers per jaar.

Als het gaat om reizen in Cyprus, zijn de twee beste weddenschappen tegenwoordig het huren van een auto en het gebruik van taxidiensten. Hoewel Cyprus bezig is met het verbeteren van zijn infrastructuur voor openbaar vervoer, zijn auto’s nog steeds de favoriete manier om zich te verplaatsen. Hoewel het huren van een auto geweldig is voor degenen die de weg kennen of het meest flexibele schema willen, is het niet voor iedereen weggelegd. Aan de linkerkant van de weg rijden is voor veel bezoekers niet bekend en velen kijken liever naar het landschap dan naar kaarten.

Om door steden te reizen en van de ene stad naar de andere te komen, zijn taxi’s de favoriete methode voor veel reizigers. Als u Cyprus bezoekt en ervoor kiest om u met de taxi te verplaatsen, kies dan een erkend taxibedrijf dat professionele chauffeurs in dienst heeft. De redenen hiervoor zijn talrijk. Zo zijn bedrijven met een vergunning verzekerd en worden de wagenparken regelmatig onderhouden, getest en schoongemaakt. De meeste chauffeurs van taxi’s met vergunning spreken vloeiend Engels en kennen niet alleen de weg in de omgeving, maar vaak op het hele eiland. Alle vergunde taxi’s gebruiken meters en de tarieven zijn wettelijk geregeld. De tarieven zijn ‘s nachts en op sommige feestdagen hoger, dus controleer of uw bezoek samenvalt met een nationale feestdag.

Als u op het vliegveld van Larnaca landt, vindt u in de aankomsthal een bord met tarieven voor taxi’s. Verwacht dat de prijzen voor de reis naar Larnaca rond de 15 liggen. De tarieven zullen niet zo veel verschillen van het ene erkende taxibedrijf tot het andere, dus het is verstandig om van tevoren een taxibedrijf te bezoeken om te zien welke de diensten aanbiedt die u nodig heeft, zoals rondleidingen met chauffeur en minibusservice. Voor reizen binnen steden, of van het ene deel van Cyprus naar het andere, beginnen de tarieven met een basistarief en worden er meterkosten toegevoegd. Normale hoeveelheden bagage worden verwerkt als onderdeel van het normale tarief, maar voor grotere hoeveelheden bagage kunnen extra kosten in rekening worden gebracht. Taxi’s zijn een geweldige manier om door Cyprus te reizen, op voorwaarde dat u diensten kiest die officieel zijn gelicentieerd.