Zephyr Kitesurfen: waarom het belangrijk is om kitesurflessen te nemen

Aspirant-kitesurfers zijn tegenwoordig aanzienlijk in aantal toegenomen, maar slechts weinigen weigeren les te nemen.

Er zijn eigenlijk een aantal redenen waarom het volgen van lessen beter voor je is dan het helemaal zelf leren van de sport. Hier zijn enkele verklaringen:

1. Het is voor uw eigen veiligheid. Cliché maar waar. Je gaat je vastmaken in een powerkite, en die kan je naar grotere hoogten brengen, zoveel als je wilt, en soms zelfs meer. Dus Kitesurfles Scheveningen een basisles kitesurfen en training in de juiste technieken is absoluut noodzakelijk. Voordat je besluit om ver naar de hoogten van de zee te gaan, moet je eerst de kennis en informatie hebben over de juiste lichaamsmechanica, apparatuurmanipulatie, vliegerbalans, waterglijden en nog veel meer, om een plezierige, maar vooral – veilige, kitesurfervaring.

Je glijdt over het water, berijdt rusteloze en eindeloze golven, terwijl de wind je voortstuwt en je uiteindelijk optilt en je in de lucht zweeft. En dan, net zo plotseling, sta je weer op het water, de golven woest duwen en trekken aan je en je houdt je vast met alles wat je hebt.

De extreme watersport die bekend staat als kitesurfen biedt deze intense ervaring waar steeds meer mensen toe aangetrokken worden. Om aan deze sport deel te nemen, heb je een kern van kracht nodig, een beheersing van angst en een grenzeloze behoefte aan opwinding en adrenaline.

Kitesurfen kan een erg moeilijke en gevaarlijke sport zijn, zelfs als je weet wat je doet. De beste manier om gevaren tijdens het kitesurfen te vermijden, is door voldoende lessen te nemen van een getrainde professional, te beginnen met het leren van de basis. Enkele van de basisprincipes van kitesurfen zijn onder meer het lanceren van een vlieger, vliegen, landen, controle over de bar en veiligheid.

Veel mensen voelen zich aangetrokken tot de sport vanwege de intensiteit en schoonheid ervan en zijn gebiologeerd door bekwame professionals soepel over de golven te zien rijden en moeilijke trucs en salto’s in de lucht uit te voeren. Omdat kitesurfen een combinatie is van zowel kiten als surfen, moet je leren hoe je zowel de kracht van de wind als de kracht van het water kunt beheersen. Beide zijn extreem krachtige krachten die je zwaar kunnen verwonden als je niet weet hoe je met de elementen moet omgaan en ook als je geen veiligheidsmaatregelen neemt. Om de best mogelijke kitesurfervaring te hebben, moet je zo veilig en goed opgeleid mogelijk zijn.

De snelst groeiende watersport van de laatste jaren is kitesurfen. De vliegerwereld is heel bijzonder, maar net als bij veel buitensporten gaat het ook om de ‘dingen’ en de sensatie van de scheiding van de normale wereld.

Wereldwijd staan Cabarete, Cumbuco, Hurghada, Isla Margarita, Fuerteventura bekend om hun ideale omstandigheden.

Kitesurfen in het Caribisch gebied groeit snel en Aruba is een van de plekken waar je moet zijn.

Geschiedenis

Kitesurfen is een Nederlandse uitvinding. In de 19e eeuw werden vliegers gebruikt om boten te trekken. In 1977 was het de Nederlander Bert Panhuis die hem met een vlieger rechtop op het water voortsleepte.

Acht jaar later ontwierpen twee broers een vlieger met opblaasbare delen zodat ze direct vanaf het water konden starten.
De materialen worden nog steeds ontwikkeld en opnieuw ontworpen.

Rond 1996 begon het pionieren met kitesurfen, vooral in Zuid-Frankrijk en op Hawaï. Een jaar later werden de eerste wereldkampioenschappen gehouden in Hawaï.

Structuur

Voordat je hoog boven de zee hangt en een grote sprong maakt heb je al vele meters gesport.

Op Aruba, maar ook in Nederland of andere kitesurfspots in de wereld bieden scholen zogenaamde pakketten aan. In drie of vier lessen (a 1,5-2 uur) maak je je eerste zetten op het bord. Al het materiaal is bij de prijs inbegrepen en er zijn meerdere mensen die over je waken.

Bijna overal is dit de procedure:

1e sessie: Leren omgaan met de vlieger en het gevoel krijgen.

2e sessie: les bodydraggen. Laat tijdens deze les je lichaam meeslepen door het water hangend aan de vlieger en leer diverse bedieningselementen.

3e sessie: Waterstartles. Je eerste meters op het board.

De prijzen op Aruba zijn redelijk.

– Kitesurfpakket (3 lessen, in totaal vijf uur kitesurfen) rond de $ 350 – inclusief uitrusting en boot.
– Huur kitesurfmateriaal: 2 uur ca. $ 100,- (incl. materialen, boot).

Vlekken

De twee bekendste kitesurflocaties op Aruba zijn: Fisher Mans Huts (boven Marriott hotel) waar je alleen kunt Kiten voor 10.00 uur en na 16.00 uur en Boca Grandi (gevorderden). Aruba heeft het hele jaar door passaatwind (NO Passat) en de temperatuur is constant rond de 27 graden (watertemperatuur ongeveer 25 graden).

2. De veiligheid van anderen. Een nieuwsgierige meute toeschouwers is een bekend gezicht bij elk kitesurfevenement. Soms kunnen ze zich te dichtbij verzamelen, zodat elke misplaatste beweging van uw kant per ongeluk een averechts effect op hen kan hebben. Dit gebeurt wanneer u de capaciteit van uw apparatuur niet goed kent, noch de juiste manier om ermee om te gaan.
3. Trainen in veilige omstandigheden. In je eentje zou je niet weten wanneer en waar de veilige omstandigheden voor een perfecte kitesurfactiviteit zullen zijn, maar met de gids van ervaren kitesurfinstructeurs zal het een veel veiligere ervaring voor je zijn. Ze kunnen je de juiste trucs en technieken laten zien die veilig en effectief zijn gebleken.
4. Het kan u veel tijd besparen. Met de hulp van instructeurs kun je zoveel meer leren over kitesurfen dan wat je kunt leren van je eigen trial-and-error praktijken. Plus, minder schaafwonden en verwondingen van uw kant.
5. Een verscheidenheid aan apparatuur is direct beschikbaar. Een kitesurfcentrum heeft, zoals verwacht, veel kitesurfmateriaal beschikbaar voor hun deelnemers om uit te proberen en uit te proberen. Dit kan u helpen later te beslissen welke uitrusting u voor uzelf krijgt en welke andere aanvullende materialen nodig zijn om beter van de sport te kunnen genieten.
6. Socialisatie. Als je je eenmaal hebt ingeschreven voor een kitesurfcursus, ontmoet je mede-kitesurfers en kun je je kennis en vaardigheden over de sport verbeteren, inclusief perfecte kitesurfspots, trucs en technieken, enz., terwijl je je ervaringen met elkaar deelt.
7. Gevoel van veiligheid. Wetende dat je goed bent opgeleid en alle richtlijnen en technieken kent die je moet weten over kitesurfen, kun je met een gevoel van vertrouwen en vastberadenheid je ding doen.